Gå videre til hovedindholdet

Reflektion om flipped learning i min undervisning




Flipped learning. 

Ifølge Holmboe og Hachmann er flipped learning et syn på hvordan undervisning med digitale medier kan understøtte og fremme den enkelte elevs læring. Dette skal gøres ud fra tilvalg af didaktiske og pædagogiske metoder.




Holmboe og Hachmann: "Flipped learning kan være den metode eller filosofi, som bevirker at du som underviser på en overskuelig måde kan omfavne den forandring som fremtidens samfund fordrer i forhold til samarbejde, kollaboration, diskussion og aktiv læring både med og uden teknologi."
http://flippedlearning.dk/



Jeg underviser i forskellige fag. Erhvervsfag er en introduktion til mange forskellige emner af samfundsmæssig og faglig art. Derudover underviser jeg i erhvervsøkonomi, hvor det ofte er gennemgang af teori og løsning af opgaver. 

I erhvervsøkonomi beder jeg eleverne læse om stoffet hjemme, holder et oplæg for klassen og derefter arbejder eleverne med opgaver. Da jeg ikke altid mestrer begrænsningens kunst, bliver mine oplæg for lange og eleverne mister motivationen. Ved at flippe undervisningen, så eleverne kunne vælge om de ville læse stoffet eller se små (men mange 😏) videoer, kunne vi gå igang med opgaver med det samme. Det er oftest vha. løsning af konkrete opgaver, eleverne opnår den egentlige forståelse for teorien. Jeg kunne også indspille løsning af konkrete opgaver, da løsning af nogle af opgaverne kan være ret kompliceret. Derved kunne eleven selv løse opgaven samtidig med, men i elevens eget tempo. 
Fordele og ulemper ved video http://flippedlearning.dk/video-fordele-og-ulemper/
Filmene bør være didaktiserede, så de passer til mine elever og deres læringsmål for at eleven opnår det optimale udbytte af den. 
 
Flipped kunne videreudvikles, så det var eleverne der skulle lave videoerne - eks. i forbindelse med repetition eller i stedet for en afleveringsopgave. Derved kunne der være flere film om det samme emne (mit og elevens) og det kunne måske give en bedre forståelse for brugeren af filmen. Dette ville nok kræve, at jeg lavede en video om hvordan man laver en video for at stilladsere opgaven, så den blev løst korrekt. Mine elever har, som udgangspunkt, ikke problemer med at anvende it, men mange har problemer med at bruge den rigtige læringsstrategi og få svaret fyldsgørende på opgaven. Ved at bryde opgaven ned i delelementer kunne det hjælpe eleverne til en bedre løsning af denne. 
Jeg har tidligere flipped undervisningen, så eleverne kunne tilgå opgaver hjemmefra og derfor ikke være til stede på skolen. Dog med begrænset succes, da der var for mange der ikke fik udnyttet deres tid hjemme til løsning af opgaver. Flipped learning opfordrer pga. elevcentreringen til, at man skal vurdere det enkelte forløb ud fra elevernes forudsætninger og derfor vil jeg ikke afskrive denne metode i fremtiden. 
I forbindelse med eksamen og i det daglige arbejde opfordrer jeg eleverne til at løse opgaverne sammen og forhåbentlig via kollaboration frem for kooperation. De skal aflevere individuelle opgaver, men må gerne arbejde sammen om løsningen. Denne kooperation kunne evt. trænes ved at få eleverne til at sætte ord på hvordan de søger efter hjælp i deres bøger og hvorfor de eks. analyserer tallene som de gør. Ved at sætte ord på deres metoder får de en ekstra træning i at forklare med fagudtryk ift. eksamen  
I erhvervsfag flipper vi allerede undervisningen vha. moodle. Her lægger vi teori ind i form af videoer der ikke er didaktiserede, da det ofte handler om mere generelle emner. Der er oftest ingen forberedelse til faget, så det er mere for at støtte dem i undervisningen. 


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Indledende forberedelser og reflektioner

Da Aalborg Handelsskole bruger SIMU i skolepraktikken og i HGS besøgte jeg underviserne som inspiration/sparring til udviklingen af mit forløb.  SIMU er en virksomhed der sælger forskellige forløb til elever på erhvervsuddannelserne. Målet er at gøre forløbet praksisnær og at introducere eleverne til forskellige dele af hverdagen i en virksomhed. Der findes forskellige retninger, men vi har valgt Figur 1 SIMU butikken at arbejde med SIMU butik. På GF1 bruger vi, i erhvervsfag, 30 timer på dette, for at opnå bekendtgørelsens mål om: "Eleven lærer at koordinere de enkelte elementer i en simpel arbejdsproces. Eleven kan anvende anerkendte værktøjer - herunder it værktøjer til planlægning af arbejdsprocesser i forskellige arbejdsmæssige sammenhænge i forhold til det erhvervsfaglige indhold i den enkelte fagretning. Eleven lærer at samarbejde med andre om løsning af praktiske opgaver samt at tilrettelægge egne arbejdsprocesser i samspil med flere parter. Eleven lærer endvide...

En relationsmodel for flipped learning

En relationsmodel for flipped learning At flippe undervisningen er et udtryk for at undervise vha. forskellige metoder og læringstrategier, der tilpasses ud fra eleverne og de faglige mål.  Relationsmodel for flipped learning Ifølge Holmboe og Hachmann er der 7 centrale områder, der er forbundne og relaterede. Disse bør berøres hver gang man flipper sin undervisning. Relationsmodellen for flipped learning er en dynamisk model, der kan give overblik over de enkelte elementer der påvirker undervisningen og mit udgangspunkt for strukturering af mit undervisningsforløb. I modellen er der en ring rundt om de 7 centrale områder. Denne ring kaldes den generiske cirkel og heri ”kan man udskifte indholdet. Her vil man kunne indsætte principper og designelementer, der tager udgangspunkt i den læringstilgang, man som lærer ønsker at iscenesætte.” (Holmboe og Hachmann, 2017, s. 51) Jeg har valgt et multimodalt læringsperspektiv. Den yderste cirkel indeholder evaluering, feed back...

Opstart og gennemførelse af SIMU ved brug af digitale teknologier

Opstart og gennemførelse af SIMU ved brug af digitale teknologier Opgaven lød:  1. Overvej en udfordring eller et potentiale i din undervisning, som du ønsker at arbejde med. 2. Beskriv dit design/forløb: 1. Med baggrund og introduktion 2. Med didaktiske overvejelser 3. Med hvilke teknologier du vil anvende/inddrage 3. Dokumenter med MindMeister 4. Beskriv som et blogindlæg 1. Indsæt dit mindmap i dit blogindlæg Baggrund og introduktion SIMU butik er et program, hvor eleverne skal opbygge og åbne deres egen butik.  Programmet  " Simulerer virkeligheden i detailbranchen. I små grupper driver eleverne sammen en virtuel butik. Som butikschefer og afdelingsledere står de for varesortiment, butiksindretning, kampagner, indkøb, økonomi og meget mere ." Mit udgangspunkt: Jeg vil gerne hjælpe eleverne med at få opbygget og gennemført SIMU ved brug af digitale teknologier. Grundlaget for denne problemstilling er, at jeg ikke synes hverken undervisere eller...