Gå videre til hovedindholdet

Indledende forberedelser og reflektioner

Da Aalborg Handelsskole bruger SIMU i skolepraktikken og i HGS besøgte jeg underviserne som inspiration/sparring til udviklingen af mit forløb. 

SIMU er en virksomhed der sælger forskellige forløb til elever på erhvervsuddannelserne. Målet er at gøre forløbet praksisnær og at introducere eleverne til forskellige dele af hverdagen i en virksomhed. Der findes forskellige retninger, men vi har valgt
Figur 1 SIMU butikken
at arbejde med SIMU butik. På GF1 bruger vi, i
erhvervsfag, 30 timer på dette, for at opnå
bekendtgørelsens mål om:

"Eleven lærer at koordinere de enkelte elementer i en simpel arbejdsproces. Eleven kan anvende anerkendte værktøjer - herunder it værktøjer til planlægning af arbejdsprocesser i forskellige arbejdsmæssige sammenhænge i forhold til det erhvervsfaglige indhold i den enkelte fagretning. Eleven lærer at samarbejde med andre om løsning af praktiske opgaver samt at tilrettelægge egne arbejdsprocesser i samspil med flere parter. Eleven lærer endvidere om samarbejde, samspil og koordination"
Se mere om SIMU på
http://www.simu.dk/om-simu-center


Se mine første overvejelser om forløbet her: opstart og gennemførelse af simu
    
Jeg havde gjort mig nogle indledende tanker via et mind map, som efterhånden var ved at være omfattende indledende mindmap Jeg berører de enkelte elementer her i bloggen eller i min opgave senere.

Figur 2 mindmap på mindmeister

På Aalborg Handelsskole er der et ønske om, at vi skal arbejde med professionelle læringsfællesskaber. Albrechsen mener, at “Udvikling af undervisning kan bedst ske gennem fælles undersøgelser af den eksisterende praksis - især med inddragelse af ens nærmeste lærerkolleger.”
(2016, s. 8) 
Figur 3 De 5 søjler i et professionelt læringsfællesskab (Albrechsen, 2016, s. 13)

For at undersøge den eksisterende praksis tog jeg kontakt til de andre afdelinger der arbejder med SIMU, for at undersøge hvordan deres tilgang er. På Strandvejen er det EUX/EUD lærerne der har GF1 elever og på Langagervej er det undervisere der arbejder med elever i skolepraktik og på HGS.

I skolepraktikken er eleverne "ansat" i forskellige virksomheder og skal arbejde i indkøbs-, salgs-, personale- og økonomiafdelingen. De kan handle med hinanden eller med andre skoler der også arbejder med SIMU.

Når de starter i en ny afdeling sætter underviseren dem igang. Ellers arbejder de ud fra manualer og opgaverne sendes fra SIMU. Det er op til eleverne at planlægge deres egen dag og de har ikke en bestemt rolle i virksomheden. I salgsafdelingen skal medarbejderne samarbejde om at koordinere hvem der udfører de enkelte arbejdsopgaver, men ellers er der ikke meget samarbejde i de enkelte afdelinger og indbyrdes mellem afdelingerne. Underviseren fortæller, at det er svært for eleverne at holde motivationen oppe, da det er meget ensformigt at arbejde med SIMU.

Jeg er sikker på eleverne får et fint indblik i de forskellige arbejdsopgaver, men jeg har ikke indtryk af, at der sker noget anderledes på noget tidspunkt i løbet af deres tid på skolen. Der arbejdes ikke med elevernes ansøgninger, jobsamtaler eller udviklingspunkter, hvilket undrer mig, da jeg synes det er vigtigt eleverne bliver  opmærksomme på hvad de kan forbedre her. Eleverne får lov til at tage ud og søge job en gang hver 14. dag, men der er umiddelbart ingen opfølgning på dette.


På HGS arbejder eleverne med SIMU i 4 uger. Det er i åbent læringscenter, hvor der er undervisere tilknyttet, men ingen undervisning. Underviserne sidder på et kontor, hvor eleverne kan komme og stille spørgsmål. Ellers kan de sende en mail. Jeg spurgte nogle af eleverne om hjælp til at finde underviserne, men de vidste ikke hvor kontoret var. Rigtig mange elever tilgår forløbet årligt og de har meget lidt tid på skolen, så det er svært at opnå en relation til dem.
Når eleverne starter, får de adgang til et moodlerum, hvor undervisernes mailadresser står, en manual til spillet og kravene for at bestå. Derfra er det op til eleverne at gennemføre forløbet. Opgaverne sendes ud via SIMU til alle elever på samme tid. Disse rettes ikke af underviserne. Der kan ikke oprettes grupper, men eleverne må gerne arbejde sammen. Det er dog ikke ofte det sker.

Mit udbytte ved at tale med mine kolleger var ikke som forventet. Jeg havde troet jeg skulle inspireres til en anderledes tilgange til SIMU. Jeg så da anderledes tilgange til SIMU, men ingen der var elevcentrerede og læring var umiddelbart ikke undervisernes mål. Det var meget op til de enkelte elever hvor stort udbytte de fik ud af forløbene og det er selvfølgelig også en anden elevgruppe, men jeg blev mere bevidst om hvor vigtig det er at stilladsere forløbet, give eleverne udfordrende opgaver og hvor stor en fordel mit kendskab og relation til eleverne kan give mig og mine elever i mit forløb.

Ifølge Albrechsen er PLF “En inkluderende gruppe af mennesker, der motiveres af en fælles læringsvision, og som støtter og samarbejder med hinanden og finder måder, både inden - og uden for deres umiddelbare fællesskab, til at undersøge egen praksis og sammen lære nye og bedre tilgange, der vil øge alle elevers læring.” (Albrechsen, 2016, s. 15)Jeg mener PLF giver rigtig god mening og det bør være et mål vi arbejder mod. Det kunne være spændende at arbejde med andre medarbejdere fra skolen, men udgangspunktet om fælles værdier og vision, samt elevcentrering bør være et ønske for de involverede i PLF.
Jeg har deprivatiseret min praksis ved at lade mine medundervisere kopiere det moodlerum jeg har opbygget. Derudover har jeg inviteret de undervisere der arbejder med SIMU på Strandvejen ind i mit moodlerum og opfordret dem til at tage det de kan bruge og spørge hvis der er noget de gerne vil have uddybet eller diskuteret.

For at opnå den reflekterende dialog vil jeg spørge mine medundervisere om deres holdning til det materiale jeg har lavet og dermed samarbejde om, at opbygge et forløb der er endnu bedre.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

En relationsmodel for flipped learning

En relationsmodel for flipped learning At flippe undervisningen er et udtryk for at undervise vha. forskellige metoder og læringstrategier, der tilpasses ud fra eleverne og de faglige mål.  Relationsmodel for flipped learning Ifølge Holmboe og Hachmann er der 7 centrale områder, der er forbundne og relaterede. Disse bør berøres hver gang man flipper sin undervisning. Relationsmodellen for flipped learning er en dynamisk model, der kan give overblik over de enkelte elementer der påvirker undervisningen og mit udgangspunkt for strukturering af mit undervisningsforløb. I modellen er der en ring rundt om de 7 centrale områder. Denne ring kaldes den generiske cirkel og heri ”kan man udskifte indholdet. Her vil man kunne indsætte principper og designelementer, der tager udgangspunkt i den læringstilgang, man som lærer ønsker at iscenesætte.” (Holmboe og Hachmann, 2017, s. 51) Jeg har valgt et multimodalt læringsperspektiv. Den yderste cirkel indeholder evaluering, feed back...

Opstart og gennemførelse af SIMU ved brug af digitale teknologier

Opstart og gennemførelse af SIMU ved brug af digitale teknologier Opgaven lød:  1. Overvej en udfordring eller et potentiale i din undervisning, som du ønsker at arbejde med. 2. Beskriv dit design/forløb: 1. Med baggrund og introduktion 2. Med didaktiske overvejelser 3. Med hvilke teknologier du vil anvende/inddrage 3. Dokumenter med MindMeister 4. Beskriv som et blogindlæg 1. Indsæt dit mindmap i dit blogindlæg Baggrund og introduktion SIMU butik er et program, hvor eleverne skal opbygge og åbne deres egen butik.  Programmet  " Simulerer virkeligheden i detailbranchen. I små grupper driver eleverne sammen en virtuel butik. Som butikschefer og afdelingsledere står de for varesortiment, butiksindretning, kampagner, indkøb, økonomi og meget mere ." Mit udgangspunkt: Jeg vil gerne hjælpe eleverne med at få opbygget og gennemført SIMU ved brug af digitale teknologier. Grundlaget for denne problemstilling er, at jeg ikke synes hverken undervisere eller...