Gå videre til hovedindholdet

Evaluering

Evaluering


Der er forskellige former og tilgange til at vurdere eleverne. Da det er svært at give en karakter ud fra økonomiske resultater, har jeg valgt at se på samarbejdet, om der er opnået transfer og om eleverne er blevet mere bevidste om deres stærke sider. Derfor er det en formativ tilgang, hvor det er min vurdering af situationen der er gældende. Jeg har valgt at lave et observationsskema, hvor jeg notere mine observationer ned. I løbet af forløbet havde jeg samtaler med butikscheferne om mine observationer og elevens egen vurdering. Ved at dele mine tanker om butikschefens rolle fik elev feedback og derefter feed forward om hvordan rollen kunne udfyldes endnu bedre og dette kunne eleven arbejde videre ud fra. Eleverne har også evaluere sig selv eller i grupper. Det har jeg lagt op til via personalemøderne. Da jeg også har valgt at fokusere på elevernes personlige kompetencer (stærke sider), har jeg valgt at lade eleverne bedømme dem selv og de andre i gruppen. Peer vurdering og evaluering viser individuel formåen og samarbejde. Det er afhængigt af spørgsmålene, men kan give læreren en ide om hvor der skal sættes ind for at nå læringsmålet. 

Figur 12 Feed back, feed up og feed forward (evaluering og flipped learning 2015) 
Der er forskel på evaluering af læring eller for læring og i dette forløb var målet evaluering for læring, da jeg gerne ville have eleverne arbejdede med at reflektere over deres stærke og svage sider. Det er til dels også evaluering af læring, da eleverne arbejdede med deres udfordringer og reflekterede over deres samarbejde og derefter svarede på et spørgeskema (Flipped learning vurderingscirklen)
Bedømmelse er, iflg. Holmboe og Hachmann ”en konkret og direkte vurdering af et resultat på basis af læringsmål, rammer og målsætninger.” Den er summativ og absolut og kan ende i en karakter, men kan også ende i en evaluering, hvor jeg giver eleven nogle gode råd til løsning af andre opgaver fremadrettet.
Man bør skifte mellem disse former for evalueringer og holde sig for øje om der er tale om en evaluering af læringsmål eller evalueringsmål.
Danmarks evalueringsinstitut har lavet en rapport, der omhandler systematisk brug af data til udvikling af undervisningen. "Rapporten fremhæver, at eleverne skal have mulighed for at lære at evaluere sig selv, bl.a. ved at vide, hvad det er meningen, de skal lære, og ved at se, hvornår de har lært det, der er meningen. Rapporten fremhæver også, at elevernes egen selvevaluering ikke skal stå alene, men skal kombineres med lærerens vurderinger. En sådan sammenholdelse af elevens og lærerens vurderinger/evalueringer bidrager til en nuancering af evalueringen og er samtidig en vigtig del af den løbende dialog med eleverne om deres progression og udbytte i forhold til formål og målene med undervisningen." Danmarks evalueringsinstitut 2014 s. 11

Jeg evaluerer for at vurdere om mit didaktiske design fungerede hensigtsmæssigt ift. læringsmål, elevernes læring og mine mål for undervisningen.  "Data skal altså vurderes er det, der er konstateret i data, tilfredsstillende? I praksis vil læreren sikkert interessere sig for at foretage denne vurdering, både hvad angår organisering, og hvad angår gennemførelse af undervisningen og elevernes præstationer og udbytte." Danmarks evalueringsinstitut 2014 s. 37

Figur 13 Model for evaluering (EVA, s. 27) 
EVA har lavet en model for undervisnings- og evalueringsprocessen der overskueliggør evalueringens forløb i en undervisningssituation. For at vurdere mit forløb har jeg også lavet en evaluering til lærerne. Denne evaluering danner grundlaget for det videre arbejde med forløbet og moodle gør det enkelt, da jeg kan redigere i det nuværende forløb.

Socrative

Vi skulle lave en evaluering ved hjælp af Socrative.
Jeg har valgt at lave en summativ og kvantitativ evaluering, som afslutning på SIMU forløbet, for at måle om læringsmålene er nået. Jeg har bedt eleverne "oversætte" målene for mig og har derefter evalueret på dem. Alle spørgsmålene ses i bilag 1 i opgaven.
Ved enkelte spørgsmål har jeg bedt eleverne selv svare på spørgsmålene, men jeg har erfaret, at dette sjældent sker 🙂 Dog synes jeg svarene vidner om, at eleverne har lært det der var formålet. 

Læringsmål: Eleven kan anvende anerkendte it værktøjer, til planlægning af arbejdsprocesser. 
Eleverne svarer for størstedelens vedkommende i høj eller i nogen grad

Læringsmål: Eleven lærer at samarbejde med andre om løsningen af praktiske opgaver, samt at tilrettelægge egne arbejdsprocesser i samspil med flere parter.


Generelt er jeg tilfreds med elevernes svar. Enkelte elever sagde efterfølgende, at de godt kunne dette før SIMU forløbet og derfor ikke havde givet et "positivt" svar. Dette er en af ulemperne ved et spørgeskema. Jeg havde fået en lærer til at læse spørgsmålene igennem tidligere, men ingen af os opdagede at spørgsmålene kunne misforståes. 

Jeg havde et mål om at eleverne skulle blive mere bevidste om deres stærke og svage sider og at de ville kunne se forbindelsen mellem praktik, skole og elevplads, men det var det ikke alle der kunne. Disse mål er eleverne ikke informeret om og de vidste derfor ikke de skulle måles herpå. 




Generelt er svarene også tilfredsstillende. Jeg ved ikke hvordan det er gået med at afholde personalemøder i den anden klasse og om det er derfor eleverne ikke føler de er blevet mere bevidst om deres stærke/svage sider. "Elevernes selvevaluering i den løbende evaluering kan ses som et vigtigt middel til motivation, da den giver eleverne mulighed for at lære at reflektere over og evaluere egne kompetencer. Samtidig kan de få mulighed for at få mere konkrete billeder af eget faglige udbytte og mere præcise og/eller mere positive billeder af egne potentialer. Endelig kan eleverne på baggrund af selvevaluering og feedback fra læreren få støtte til at udvikle positive selvbilleder og styrke deres motivation" EVA (2014) s. 95

Observation

Udover ovennævnte evaluering har jeg også benyttet mig af observation, som er en kvalitativ metode. Jeg har udarbejdet et observationsskema, der holder mig fokuseret på elevernes tegn på læring og samarbejdet og havde besluttet mig for hvornår jeg ville observere, så jeg sikrede mig jeg fik det gjort. Det var muligt i dette forløb pga. brugen af flipped learning. Jeg har tidligere haft svært ved at få det gennemført fordi eleverne havde brug for hjælp. Jeg observerende på følgende: hvordan fungerer personen i rollen (kommunikation, deadlines, arbejdsopgaver, koncentration), bliver opgaverne løst, hvordan fungerer gruppen. Da socrative kan ses på elevniveau kunne jeg sammenligne mine observationer med elevernes respons og generelt er vi enige om udbyttet af forløbet. 

Samtaler med butikschefer

Efter første uge havde jeg samtaler med butikscheferne, for at få deres vurdering af gruppernes samarbejde, deres progression og deres rolle som chef. Jeg gav dem feed back på mine observationer og feed forward på deres fokuspunkter fremadrettet. 

Evaluering af opgaver

Eleverne skulle løse forskellige faglige opgaver, holde personalemøder og afslutningsvist lave en rapport, hvor de reflekterede over samarbejdet i gruppen og deres stærke og svage sider, 

Hvad skal I være opmærksomme på ved fremtidigt gruppearbejde?
At vi skal være bedre til at strukturer tid lidt mere, og kommuniker mere med hinanden i gruppen, og være lidt mere seriøse, i stedet for at være efter hinanden. 

Hvilke stærke og svage sider har de enkelte medarbejdere? Nævn mindst 3 stærke og 3 svage. Hvad er er blevet bevidst om igennem arbejdet med SIMU (eks. Hvordan I arbejder under pres)

Marie:
Stærke sider: Holde overblik. Virke positiv. Bestille vare hjem.
Svage sider: Hjælpe Sebastian. Stresser nogen gange. Når kunderne eftersørger vare.

Sebastian:
Stærke sider: Målsat, positiv, sætte varer på plads, social. stresser sjældent.
Svage sider:  Struktur. Får stress over Marie.

Markus:
Stærke sider: Positiv, holder overblik, målsat   
Svage sider: Får stres, kunder


Vi har lært at alle funktionerne i en butik spiller en vigtig rolle for at få succes i sidste ende. Vi har fået en god forståelse for det med at arbejde i sådan en butik, som Hansen’s købmand. Disse opgaver er vigtige for os at vi har lært, fordi at vi selv skal kunne udfører disse opgaver, når vi får en læreplads.

Feedback og feed forward på opgaverne blev uploaded på moodle til eleverne
Evaluering på klassen

I løbet af forløbet gennemgik jeg butikkernes regnskaber for at give dem og få forklaringer på hvorfor butikken havde opnået deres resultat.

Pier evaluation

De grupper der var bevidste om hinanden styrker og svagheder samarbejdede generelt bedre og viste flere tegn på læring. De grupper der havde svært ved at samarbejde har fået vigtig læring ud af hvorfor samarbejdet ikke fungerede. Denne viden kan jeg bruge som feedforward i deres næste projekt. Jeg har lært at feed back er vigtig at tage sig tid til.




Evaluering af min rolle

Min rolle som observatør vejleder har været anderledes. Jeg har savnet den daglige relation til eleverne fordi de ikke havde "brug for mig" i samme grad som ellers, men jeg kan godt se fordelen ift. at frigøre lærerressourcer til fælles forberedelse. Man skal ikke undervurdere relationen - både når det gælder faglighed og fastholdelse af den enkelte elev.
Jeg burde have fundet tid til individuel evaluering, så eleverne kunne have fået feedback/feed forward som individer eller gruppe. Derved ville jeg kunne gøre eleverne endnu mere bevidst om, hvad de gør godt og hvad de bør arbejde med. 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Indledende forberedelser og reflektioner

Da Aalborg Handelsskole bruger SIMU i skolepraktikken og i HGS besøgte jeg underviserne som inspiration/sparring til udviklingen af mit forløb.  SIMU er en virksomhed der sælger forskellige forløb til elever på erhvervsuddannelserne. Målet er at gøre forløbet praksisnær og at introducere eleverne til forskellige dele af hverdagen i en virksomhed. Der findes forskellige retninger, men vi har valgt Figur 1 SIMU butikken at arbejde med SIMU butik. På GF1 bruger vi, i erhvervsfag, 30 timer på dette, for at opnå bekendtgørelsens mål om: "Eleven lærer at koordinere de enkelte elementer i en simpel arbejdsproces. Eleven kan anvende anerkendte værktøjer - herunder it værktøjer til planlægning af arbejdsprocesser i forskellige arbejdsmæssige sammenhænge i forhold til det erhvervsfaglige indhold i den enkelte fagretning. Eleven lærer at samarbejde med andre om løsning af praktiske opgaver samt at tilrettelægge egne arbejdsprocesser i samspil med flere parter. Eleven lærer endvide...

En relationsmodel for flipped learning

En relationsmodel for flipped learning At flippe undervisningen er et udtryk for at undervise vha. forskellige metoder og læringstrategier, der tilpasses ud fra eleverne og de faglige mål.  Relationsmodel for flipped learning Ifølge Holmboe og Hachmann er der 7 centrale områder, der er forbundne og relaterede. Disse bør berøres hver gang man flipper sin undervisning. Relationsmodellen for flipped learning er en dynamisk model, der kan give overblik over de enkelte elementer der påvirker undervisningen og mit udgangspunkt for strukturering af mit undervisningsforløb. I modellen er der en ring rundt om de 7 centrale områder. Denne ring kaldes den generiske cirkel og heri ”kan man udskifte indholdet. Her vil man kunne indsætte principper og designelementer, der tager udgangspunkt i den læringstilgang, man som lærer ønsker at iscenesætte.” (Holmboe og Hachmann, 2017, s. 51) Jeg har valgt et multimodalt læringsperspektiv. Den yderste cirkel indeholder evaluering, feed back...

Opstart og gennemførelse af SIMU ved brug af digitale teknologier

Opstart og gennemførelse af SIMU ved brug af digitale teknologier Opgaven lød:  1. Overvej en udfordring eller et potentiale i din undervisning, som du ønsker at arbejde med. 2. Beskriv dit design/forløb: 1. Med baggrund og introduktion 2. Med didaktiske overvejelser 3. Med hvilke teknologier du vil anvende/inddrage 3. Dokumenter med MindMeister 4. Beskriv som et blogindlæg 1. Indsæt dit mindmap i dit blogindlæg Baggrund og introduktion SIMU butik er et program, hvor eleverne skal opbygge og åbne deres egen butik.  Programmet  " Simulerer virkeligheden i detailbranchen. I små grupper driver eleverne sammen en virtuel butik. Som butikschefer og afdelingsledere står de for varesortiment, butiksindretning, kampagner, indkøb, økonomi og meget mere ." Mit udgangspunkt: Jeg vil gerne hjælpe eleverne med at få opbygget og gennemført SIMU ved brug af digitale teknologier. Grundlaget for denne problemstilling er, at jeg ikke synes hverken undervisere eller...