Gå videre til hovedindholdet

Min første video - Det bliver ikke min sidste

Jeg har produceret min første film i Screencast-O-Matic og det var overraskende nemt.
Det bliver ikke sidste gang. 📽😃
Jeg har lavet en fil der kort introducerer mit SIMU forløb på moodle. Se filmen her:

Jeg har brugt manuskriptet til videoproduktion fra Holmboe og Hachmann (Flipped learning ressourcer, 2015)  til at opstille mit mål, formål og til at lave en detaljeret plan over hvilke skærmbilleder jeg vil vise, i hvilken rækkefølge og hvad jeg vil forklare dertil.

Figur 5 Manuskript til videoproduktion (Flipped learning ressourcer, 2015)
Min video er ifølge Holmboe og Hachmann (2017, s. 108) en informativ video, da det er "et formidlingsværktøj, der fokuserer på at formidle et bestemt stof"
Jeg synes det var nemt at komme i gang med programmet og strukturereingen af manuskriptet gav mig mulighed for at reflektere over hvilke emner og i hvilken rækkefølge filmen skulle optages. Ift. min undervisning i erhvervsøkonomi er dette redskab meget brugbart til at genopfriske elevernes hukommelse ift. hvilke dele af teorien der er vigtig og til løsning af konkrete opgaver via skabeloner mm. Videoen kan også bruges af elever der ikke var til stede i klassen, hvilket er meget relevant, da tidspresset på EUD gør, at der oftest kun er tit til at gennemgå et emne en gang.

Holmboe og Hachmann argumenterer for, at det er læreren der er hoveddrivkraften bag videoen pga. de 4 faktorer: Relation, relevans, indhold og kontekst. (Holmboe og Hachmann, 2017, s. 122-124)

Relationen skabes ved at modtageren genkender min stemme. Screencast-O-Matic muliggør også at der kan vises et billede af mig på skærmen mens videoen afspilles. I min undervisning i erhvervsøkonomi har jeg nogle udtryk og begreber jeg fremfører på den samme måde hver gang jeg kommer ind på emnet. Dette kunne repeteres gennem videoen. Den personlige relation der er opbygget på forhånd er altså en vigtig faktor i formidlingen på video. Ved at producere filmen selv (didaktisere) sørger jeg for, at indholdet er relevant for eleverne. Ved ikke didaktiserede videoer kan der hurtigt komme meget overflødig og unyttig viden.
Indholdet tager udgangspunkt i elevens vidensniveau på nuværende tidspunkt. Hvis der er tale om et nyt emne vil der være brug for mere teori, mens en instruktionsvideo til brug af løsning af opgaver i højere grad kun bør omhandle den konkrete opgave. Wygotskys zonen for nærmeste udvikling bør være grundlaget for alle videoer og kan derfor også bruges til undervisningsdifferentiering, der tager udgangspunkt i den enkelte elev. Ift. kontekst er det vigtigt videoen har en sammenhæng med faget eller noget der er gennemgået i klassen, for at reaktivere elevernes hukommelse.

Jeg vil bruge videoer i min undervisning, da jeg bedre kan strukturer mine præsentationer, så de bliver kortere, mere målrettet og mere fokuseret på læringsmålet. Det vil også understøtte undervisningsdifferentiering, da eleverne har mulighed for at se eller gense videoen, hvis de har været fraværende eller har svært ved stoffet. Derved behøver jeg ikke bruge tid på, at få alle med og dermed kunne fokusere mere på de elever der har lavet deres ting og er klar på at lære mere. De får derved mulighed for at komme op på højere niveauer i Blooms taksonomi, hvor de skal analysere og vurdere.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Indledende forberedelser og reflektioner

Da Aalborg Handelsskole bruger SIMU i skolepraktikken og i HGS besøgte jeg underviserne som inspiration/sparring til udviklingen af mit forløb.  SIMU er en virksomhed der sælger forskellige forløb til elever på erhvervsuddannelserne. Målet er at gøre forløbet praksisnær og at introducere eleverne til forskellige dele af hverdagen i en virksomhed. Der findes forskellige retninger, men vi har valgt Figur 1 SIMU butikken at arbejde med SIMU butik. På GF1 bruger vi, i erhvervsfag, 30 timer på dette, for at opnå bekendtgørelsens mål om: "Eleven lærer at koordinere de enkelte elementer i en simpel arbejdsproces. Eleven kan anvende anerkendte værktøjer - herunder it værktøjer til planlægning af arbejdsprocesser i forskellige arbejdsmæssige sammenhænge i forhold til det erhvervsfaglige indhold i den enkelte fagretning. Eleven lærer at samarbejde med andre om løsning af praktiske opgaver samt at tilrettelægge egne arbejdsprocesser i samspil med flere parter. Eleven lærer endvide...

En relationsmodel for flipped learning

En relationsmodel for flipped learning At flippe undervisningen er et udtryk for at undervise vha. forskellige metoder og læringstrategier, der tilpasses ud fra eleverne og de faglige mål.  Relationsmodel for flipped learning Ifølge Holmboe og Hachmann er der 7 centrale områder, der er forbundne og relaterede. Disse bør berøres hver gang man flipper sin undervisning. Relationsmodellen for flipped learning er en dynamisk model, der kan give overblik over de enkelte elementer der påvirker undervisningen og mit udgangspunkt for strukturering af mit undervisningsforløb. I modellen er der en ring rundt om de 7 centrale områder. Denne ring kaldes den generiske cirkel og heri ”kan man udskifte indholdet. Her vil man kunne indsætte principper og designelementer, der tager udgangspunkt i den læringstilgang, man som lærer ønsker at iscenesætte.” (Holmboe og Hachmann, 2017, s. 51) Jeg har valgt et multimodalt læringsperspektiv. Den yderste cirkel indeholder evaluering, feed back...

Opstart og gennemførelse af SIMU ved brug af digitale teknologier

Opstart og gennemførelse af SIMU ved brug af digitale teknologier Opgaven lød:  1. Overvej en udfordring eller et potentiale i din undervisning, som du ønsker at arbejde med. 2. Beskriv dit design/forløb: 1. Med baggrund og introduktion 2. Med didaktiske overvejelser 3. Med hvilke teknologier du vil anvende/inddrage 3. Dokumenter med MindMeister 4. Beskriv som et blogindlæg 1. Indsæt dit mindmap i dit blogindlæg Baggrund og introduktion SIMU butik er et program, hvor eleverne skal opbygge og åbne deres egen butik.  Programmet  " Simulerer virkeligheden i detailbranchen. I små grupper driver eleverne sammen en virtuel butik. Som butikschefer og afdelingsledere står de for varesortiment, butiksindretning, kampagner, indkøb, økonomi og meget mere ." Mit udgangspunkt: Jeg vil gerne hjælpe eleverne med at få opbygget og gennemført SIMU ved brug af digitale teknologier. Grundlaget for denne problemstilling er, at jeg ikke synes hverken undervisere eller...