Gå videre til hovedindholdet

Digital dannelse

Hvilke overvejelser om din egen undervisning har dagens oplæg og øvelser givet dig ift. digital dannelse?

Jeg synes det kan være svært at skelne mellem dannelse og digital dannelse. Vi underviser vores elever et år og skal i løbet af ganske kort tid forsøge at gøre dem klar til arbejdsmarkedet, hvor arbejdsgivere har forventninger til elevernes dannelse og deres kompetencer - blandt andet inden for it.
I løbet af den tid vi har eleverne skal vi forsøge at lære dem mest muligt og derfor giver brugen af digitale platforme god mening.
Skolens ledelse har gjort sig nogle strategiske og didaktiske overvejelser om hvilke digitale platforme vi bruger i undervisningen.........

Studiegruppen diskuterede brugen af forskellige platforme vi kan bruge til at komme i kontakt med eleverne. Nogle oplever, at mails og forsøg på kontakt gennem elevplanen o. lign. ikke fungerer.
Digitale platforme som eleverne er vant til at bruge er ofte mere effektive og på eks. Facebook kan man se om eleverne har set beskeden. Ved brug af eks. Facebook bør man dog overveje hvor grænsen mellem ens professionelle liv og fritid går. Det gælder lærere såvel som elever. Dette kan italesættes så spillereglerne for mediet er klart - eks. jeg svarer ikke på beskeder på messenger efter kl. 17. Det er op til den enkelte person at vurdere hvor grænsen går, men der bør være en respekt for alle deltagerne i fællesskabet.
Der er forskel på elevernes og lærernes tilgang til brugen af eks. sociale medier. Det er ikke nødvendigvis på samme måde de 2 grupper bruger medierne på og brugen af sprog kan også være meget forskellig. Dette bør man være opmærksom på.

Jeg synes det er enormt forstyrrende med pop up beskeder når jeg bruger min PC til at arbejde på, men jeg har spurgt mine elever om de har det på samme måde. Det har de, som udgangspunkt, ikke. Derfor er vi nødt til at undersøge hvad der reelt forstyrrer elevernes læring. Dertil kan man bruge forskellige værktøjer - eks. moments, der holder styr på skærmtiden.

Tække og Paulsen mener, at skolerne skal hjælpe eleverne med digital dannelse:
















Hvordan kan du som underviser, understøtte elevernes digitale dannelse?

Ove Christensen, der er uddannelsesforsker (Didaktor) mener ikke man kan tale om digital dannelse, men om dannelse og it kompetencer og det vil jeg give ham ret i. Den dannelse eleverne får skal selvfølgelig også bruges til at færdes digitalt og derfor mener jeg det er her jeg skal forsøge at "opdrage" eleverne til en god tone, osv. Altså at overføre deres opførsel fra den fysiske verden til den digitale. Jeg synes nu mine elever er dannede allerede. De har en god forståelse for hvordan de skal kontakte mig og gør det oftest på mail. Hvis de endelig kontakter mig på messenger, undskylder de altid de forstyrrer. Det er faktisk langt værre med deres forældre.
Der hvor jeg kan hjælpe dem er med digitale kompetencer ved at introducere dem for digitale redskaber og ved at bede dem bruge dem i undervisningen. Dette gør jeg allerede i stor grad, da alt foregår digitalt (moodle, ibøger, programmer)

Hvilke udfordringer ser du?

Jeg ser en udfordring ift. mit brug af Facebook til at skabe et socialt netværk og til at viderebringe  informationer, da Facebook og messenger er kædet sammen. Adskillelsen mellem mit privatliv og min rolle som lærer kan derved blive svær at se og jeg oplever elever der ansøger om at vi skal være venner. 
En anden udfordring er, at jeg ikke kan sætte mig ind i alle de programmer, der kunne være relevante for mine elever at bruge og derved kan jeg ikke hjælpe dem. Hvis de skal være med til at lave undervisningsdesignet må jeg give dem frihed til at vælge relevante redskaber og acceptere at de ved mere om det end jeg gør. 
Eleverne skal selv kunne sætte sig ind i eks. deres Mac, da jeg ikke ved hvordan den virker, men det er et problem, hvis de ikke kan det, da det hæmmer deres faglige progression. 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Indledende forberedelser og reflektioner

Da Aalborg Handelsskole bruger SIMU i skolepraktikken og i HGS besøgte jeg underviserne som inspiration/sparring til udviklingen af mit forløb.  SIMU er en virksomhed der sælger forskellige forløb til elever på erhvervsuddannelserne. Målet er at gøre forløbet praksisnær og at introducere eleverne til forskellige dele af hverdagen i en virksomhed. Der findes forskellige retninger, men vi har valgt Figur 1 SIMU butikken at arbejde med SIMU butik. På GF1 bruger vi, i erhvervsfag, 30 timer på dette, for at opnå bekendtgørelsens mål om: "Eleven lærer at koordinere de enkelte elementer i en simpel arbejdsproces. Eleven kan anvende anerkendte værktøjer - herunder it værktøjer til planlægning af arbejdsprocesser i forskellige arbejdsmæssige sammenhænge i forhold til det erhvervsfaglige indhold i den enkelte fagretning. Eleven lærer at samarbejde med andre om løsning af praktiske opgaver samt at tilrettelægge egne arbejdsprocesser i samspil med flere parter. Eleven lærer endvide...

En relationsmodel for flipped learning

En relationsmodel for flipped learning At flippe undervisningen er et udtryk for at undervise vha. forskellige metoder og læringstrategier, der tilpasses ud fra eleverne og de faglige mål.  Relationsmodel for flipped learning Ifølge Holmboe og Hachmann er der 7 centrale områder, der er forbundne og relaterede. Disse bør berøres hver gang man flipper sin undervisning. Relationsmodellen for flipped learning er en dynamisk model, der kan give overblik over de enkelte elementer der påvirker undervisningen og mit udgangspunkt for strukturering af mit undervisningsforløb. I modellen er der en ring rundt om de 7 centrale områder. Denne ring kaldes den generiske cirkel og heri ”kan man udskifte indholdet. Her vil man kunne indsætte principper og designelementer, der tager udgangspunkt i den læringstilgang, man som lærer ønsker at iscenesætte.” (Holmboe og Hachmann, 2017, s. 51) Jeg har valgt et multimodalt læringsperspektiv. Den yderste cirkel indeholder evaluering, feed back...

Opstart og gennemførelse af SIMU ved brug af digitale teknologier

Opstart og gennemførelse af SIMU ved brug af digitale teknologier Opgaven lød:  1. Overvej en udfordring eller et potentiale i din undervisning, som du ønsker at arbejde med. 2. Beskriv dit design/forløb: 1. Med baggrund og introduktion 2. Med didaktiske overvejelser 3. Med hvilke teknologier du vil anvende/inddrage 3. Dokumenter med MindMeister 4. Beskriv som et blogindlæg 1. Indsæt dit mindmap i dit blogindlæg Baggrund og introduktion SIMU butik er et program, hvor eleverne skal opbygge og åbne deres egen butik.  Programmet  " Simulerer virkeligheden i detailbranchen. I små grupper driver eleverne sammen en virtuel butik. Som butikschefer og afdelingsledere står de for varesortiment, butiksindretning, kampagner, indkøb, økonomi og meget mere ." Mit udgangspunkt: Jeg vil gerne hjælpe eleverne med at få opbygget og gennemført SIMU ved brug af digitale teknologier. Grundlaget for denne problemstilling er, at jeg ikke synes hverken undervisere eller...