Gå videre til hovedindholdet

Elevernes kompetencer


Som kontaktlærer arbejder jeg med at gøre mine elever bevidst om deres egne styrker og udviklingsområder 🙂

Ministeriet for børn, undervisning og ligestilling har udgivet en bekendtgørelse der siger, at "Uddannelsen skal bidrage til udvikling af elevens erhvervsfaglige, studieforberedende og personlige kompetencer under hensyntagen til arbejdsmarkedets behov, faglig mobilitet og elevens behov på en sådan måde, at eleven bliver så dygtig som muligt." (Bekendtgørelse 2016 Afsnit 1 §1 stk. 2)  
Vi har arbejdet med persontypetest for at gøre dem mere bevidst omkring deres personlighed og jeg har løbende en dialog med eleverne om hvorfor de handler som de gør i bestemte situationer.

I forbindelse med elevernes praktik i en detailbutik, skulle de skrive en ansøgning til en elevstilling, hvor de skulle fremhæve deres kompetencer og kvalifikationer.
Derudover skulle de søge stillingen som butikschef eller områdeansvarlig til det SIMU forløb vi skulle arbejde med i uge 43-46. Derudover holdt jeg ansættelsessamtaler med dem foran klassen, så de kunne øve sig i den svære diciplin: At sælge sig selv.
Disse ansøgninger og samtaler skulle danne grundlag for gruppesammensætningen og give mig et indblik i elevernes ambitioner.



Der er 21 elever i klassen og 7 af dem søgte stillingen som butikschef. 6 ud af de 7 fik stillingen som butikschef, en blev opfordret til at tage stillingen og alle kom i grupper af 3 personer.

Anne Boie Johannesson beskriver den ideelle gruppesammensætning i et praksisfællesskab. Hun fortæller at Wenger har defineret praksisfællesskaber ud fra tre dimensioner: Fælles virksomhed, gensidigt engagement og fælles repertoire (Johannesson (2016)  s. 115)
Ifølge Johannesson består den ideelle gruppe af minimum en udviklings- og en tryghedsorienterede elev når de skal samarbejde om et længerevarende kollaborativt forløb.
"De tryghedsorienterede har brug for klare rammer og et minimum af usikkerhed mht, hvad de skal. De ønsker ofte de kendte og trygge undervisningsformer som tavleundervisning, hvor de ved, at det, som læreren siger, er det de skal lære. De udfordringsorienterede elever arbejder problemløsende og selvstændigt. De har ikke brug for at blive stilladseret på samme måde som de tryghedsorienterede." (Johannesson (2016)  s. 119)
Ifølge Johannesson betyder det faglige niveau ikke så meget. Det der er vigtigt er, at eleverne kan samarbejde og at de respekterer hinanden.

Jeg mener jeg kender mine elever ret godt efterhånden og har sammensat grupperne, så de løfter hinanden fagligt og personligt. Eksempelvis har er den stille usikre pige blevet områdeansvarlig og har fået en blød og målrettet chef, mens den arbejdsomme og dygtige områdeansvarlig har fået en ambitiøs og højtflyvende chef.

Undervejs i forløbet skal grupperne holde personalemøder hvor de skal reflektere over deres roller, personlighed og samarbejdet i gruppen.


Næste kontaktlærerprojekt er at implementere nogle af Eskild Ebbesens råd omkring at optimere sin arbejdsindsats og have en positiv tilgang til opgaverne. De skal finde sig i meget de kære elever.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Indledende forberedelser og reflektioner

Da Aalborg Handelsskole bruger SIMU i skolepraktikken og i HGS besøgte jeg underviserne som inspiration/sparring til udviklingen af mit forløb.  SIMU er en virksomhed der sælger forskellige forløb til elever på erhvervsuddannelserne. Målet er at gøre forløbet praksisnær og at introducere eleverne til forskellige dele af hverdagen i en virksomhed. Der findes forskellige retninger, men vi har valgt Figur 1 SIMU butikken at arbejde med SIMU butik. På GF1 bruger vi, i erhvervsfag, 30 timer på dette, for at opnå bekendtgørelsens mål om: "Eleven lærer at koordinere de enkelte elementer i en simpel arbejdsproces. Eleven kan anvende anerkendte værktøjer - herunder it værktøjer til planlægning af arbejdsprocesser i forskellige arbejdsmæssige sammenhænge i forhold til det erhvervsfaglige indhold i den enkelte fagretning. Eleven lærer at samarbejde med andre om løsning af praktiske opgaver samt at tilrettelægge egne arbejdsprocesser i samspil med flere parter. Eleven lærer endvide...

En relationsmodel for flipped learning

En relationsmodel for flipped learning At flippe undervisningen er et udtryk for at undervise vha. forskellige metoder og læringstrategier, der tilpasses ud fra eleverne og de faglige mål.  Relationsmodel for flipped learning Ifølge Holmboe og Hachmann er der 7 centrale områder, der er forbundne og relaterede. Disse bør berøres hver gang man flipper sin undervisning. Relationsmodellen for flipped learning er en dynamisk model, der kan give overblik over de enkelte elementer der påvirker undervisningen og mit udgangspunkt for strukturering af mit undervisningsforløb. I modellen er der en ring rundt om de 7 centrale områder. Denne ring kaldes den generiske cirkel og heri ”kan man udskifte indholdet. Her vil man kunne indsætte principper og designelementer, der tager udgangspunkt i den læringstilgang, man som lærer ønsker at iscenesætte.” (Holmboe og Hachmann, 2017, s. 51) Jeg har valgt et multimodalt læringsperspektiv. Den yderste cirkel indeholder evaluering, feed back...

Opstart og gennemførelse af SIMU ved brug af digitale teknologier

Opstart og gennemførelse af SIMU ved brug af digitale teknologier Opgaven lød:  1. Overvej en udfordring eller et potentiale i din undervisning, som du ønsker at arbejde med. 2. Beskriv dit design/forløb: 1. Med baggrund og introduktion 2. Med didaktiske overvejelser 3. Med hvilke teknologier du vil anvende/inddrage 3. Dokumenter med MindMeister 4. Beskriv som et blogindlæg 1. Indsæt dit mindmap i dit blogindlæg Baggrund og introduktion SIMU butik er et program, hvor eleverne skal opbygge og åbne deres egen butik.  Programmet  " Simulerer virkeligheden i detailbranchen. I små grupper driver eleverne sammen en virtuel butik. Som butikschefer og afdelingsledere står de for varesortiment, butiksindretning, kampagner, indkøb, økonomi og meget mere ." Mit udgangspunkt: Jeg vil gerne hjælpe eleverne med at få opbygget og gennemført SIMU ved brug af digitale teknologier. Grundlaget for denne problemstilling er, at jeg ikke synes hverken undervisere eller...